REPRESA DE LES OBRES D’INSTAL·LACIÓ D’UNA NOVA BENZINERA AL CARRER MARESME

Els veïns i veïnes ens manifestem en contra de la benzinera que volen construir al carrer Maresme 87-91. El senyor regidor Josep Maria Montaner davant de les protestes del veïnat va declarar:  “Està clar que la ciutat de Barcelona ha de regular les seves benzineres i, a més a més, dóna la impressió que moltes es fan al nostre districte (Sant Martí). Si es segueixen fent benzineres perquè, a més a més, és on queda més espai, perquè lògicament el que intentarem és poder-lo regular perquè no es produeixi un fet que va totalment en contradicció amb el que és l’horitzó de la ciutat. Per evitar que es repeteixin situacions com aquesta, des del govern municipal plantegen regular les benzineres igual com s’ha fet amb els hotels o els clubs cànnabics.” Si tenen tant clar que va en contra de l’horitzó que tenen com a ciutat, com és que els han donat una llicència d’obres majors ?

DSC_0025

Com a veïns no entenem quin model de ciutat té aquest govern de l’Ajuntament actual per a Barcelona. No és una instal·lació que ajudi a “hacer barrio”, al contrari, per tractar-se d’un carrer pacificat en quant al transit de cotxes, la instal·lació d’una gasolinera implica perdre aquesta qualitat, a més de la pèrdua d’un espai pels vianants (el xamfrà Maresme-Venezuela es perdrà). Històricament en aquest lloc s’han fet “sopars de convivència” sobretot coincidint amb la Festa Major de Barri, quan el carrer Maresme era un lloc amb vida veïnal i no el que és ara que amb la proliferació de magatzems i serveis amb activitats industrials el barri s’està morint.

En aquests terrenys, estava prevista la incorporació d’equipaments, com un “casal de barri”, un “espai jove” i  habitatges tutelats per a gent gran. Aquests equipaments estaven contemplats i prevista la seva execució en el “Pla de Barris Besòs-Maresme” entre el 2008 i el 2012, segons consta en les actes dels Consells Municipals del Districte (en els que es van  decidir, plans, dotació econòmica i forma de realització). Aquest govern municipal ha donat llicencia per instal·lar una benzinera com a prioritat, oblidant  els equipaments socials que ja s’havien acordat pels los governs municipals anteriors.

IMG_20180109_120635_678

D’acord amb la normativa del 22@, en el que es modifica el Pla General Metropolità, aprovada el juliol del 2000 no estan permeses aquest tipus d’instal·lacions, ja que el objectiu fonamental del 22@bcn és la seva transformació en un districte d’activitats dedicades principalment a les industries de la nova economia, a on han de tenir un lloc rellevant les activitats relacionades amb les noves tecnologies de la informació i la comunicació, mai la instal·lació d’una gasolinera.

Les molèsties que genera aquest tipus d’activitat i el emmagatzemament de mercaderies perilloses entra en contradicció amb la normativa abans citada i també, cada vegada que un vehicle omple el dipòsit, el sortidor emet gasos i vapors altament contaminants que contenen benzè, toluè (altament cancerígens) i altres substàncies que s’afegeixen als carburants. Aquesta contaminació de gasos es percep a menys de 100 metres de distància, segons un estudi de la Universitat de Murcia, (els habitatges actuals estan a menys de 20 m). A més, existeix una associació entre els nivells de diòxid de nitrogen (NO2) i de benzè en ambients residencials i el risc de naixements prematurs, segons un estudi del grup de investigació INMA (Infancia y Medio Ambiente). Ja està el barri suficientment contaminat per a que a més s’afegeixi una altra activitat que augmenta i afavoreix les emissions de NO2. (Incineradora de residus Urbans TERSA, planta de cogeneració ENDESA, estació depuradora d’aigües residuals EDAR, etc.).

La indignació ve també perquè al reiniciar les obres que feia temps que estaven parades, pensaven que per la moratòria sobre benzineres, s’estan fent sense senyalització ni seguretat. Per això els veïns i veïnes ens concentrem per evitar que continuïn ja que pensem que les coses s’han de fer complint la normativa i amb garanties de seguretat.

No tolerem que se’ns consideri veïns de segona i els trepitgin els nostres drets, volem ser escoltats.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s