FUNDACIÓ DE L’AVV MARESME. (21 d’abril de 1964)
Les associacions de veïns neixen per la necessitat de resoldre problemes dels barris quan aquests comencen a configurar-se, quan les demandes socials no són ateses degudament, quan les empreses constructores aixequen els blocs i deixen al ciutadà mig penjat dins innumerables defectes a l’acabament de les obres, quan manquen projectes d’urbanització, d’ensenyament, d’enllumenat, de sanitat, etc., i quan els veïns i veïnes s’agrupen per defensar els mateixos interessos en front de les empreses constructores, institucions i demés ens amb els que s’ha de negociar acords puntuals.
S’ha de fer una consideració especial al període històric de 1956 fins el 1975, en el que se’ns va implantar una certa rigidesa per organitzar-se i desenvolupar-se, ja que per fer una assemblea s’havia de demanar permís a l’autoritat governativa i s’havia de convidar a les autoritats polítiques del districte i alguna representació de l’Ajuntament. El veïns, llevat dels més combatius, anaven a les assemblees amb certa por de ser detinguts perquè creien o desconfiaven dels que anaven a les reunions a discutir temes polítics i no qüestions socials i reals que afectaven al propi barri. És cert que s’havia de buscar la manera d’introduir-se en les entitats corporatives i veïnals per tractar de canviar el “sistema”. Els representants o membres de la junta de l’associació no tenien un altre remei que atendre a les demandes socials; utilitzaven -homes i dones- tota la seva argúcia per a que els problemes de manca d’enllumenat públic, clavegueram, urbanisme, ensenyament, salut pública, etc., s’anessin solucionant de mica en mica. A aquestes dones i homes que han lluitat pel bé del nostre barri, vagi el nostre sincer reconeixement.
A partir de 1975 el moviment veïnal -com també altres moviments socials- comença a canviar els seus mètodes de lluita per altres més compromesos amb les llibertats, desmuntant la seva rigidesa i assumint, a vegades, compromisos no exempts de tensió, propis d’una societat canviant. Els sindicats, els partits polítics i les associacions de veïns es donen la mà, generosament, per pujar a la nau de la construcció de la democràcia a Espanya, que havien deixat anys enrere. L’any 1978 es votà una nova Constitució a Espanya que portava aires frescos d’esperança. El canvi de les associacions de veïns -cadascuna en el seu entorn i amb les seves pròpies peculiaritats- les va fer entrar en crisi van haver de renovar els seus estatuts. Tot això i més es podria dir, però ja queda sobreentès pel procés històric que ens ha tocat viure. Només ens queda dir, en nom de tots aquells que ha treballat pel moviment veïnal, que per sort avui ens sentim més lliures que ahir.
L’Associació de veïns del Maresme té una llarga trajectòria reivindicativa i és tan antiga com els primers blocs d’habitatges que es començaren a construir en 1956. Els estatuts fundacionals de l’AVV Maresme no són legalitzats fins que no es crea la Llei d’Associacions de 1964. Aquest fet es va produir el 21 d’abril de 1964, a la sala d’actes de la parròquia del Sagrat Cor (Pere IV, 398), amb l’assistència de 150 veïns, tots ells del Barri de Maresme. Fins a aquesta data ja venia funcionant des de feia 5 anys amb una comissió gestora. Els primers estatuts es van fer l’11 de febrer de 1962 i la primerea Junta Rectora estava formada per: Abelardo Freixa Argelès (President), Salvador Cabré Martínez (Secretari) i Agustín Hernández Martínez (Tresorer).
Durant aquesta llarga trajectòria de vida associativa, s’han dut a terme importants projectes comunitaris, que no volem enumerar perquè estan a la memòria de tothom, aquestes millores aconseguides ens han d’esperonar a donar continuïtat a la nostra obra. El balanç és positiu i hem de continuar millorant, no volem que sigui no més mèrit de nosaltres, també de tot el moviment associatiu.
Volem, amb aquest escrit, tenir un record de profund agraïment per aquells homes i dones que ens han deixat i que van dedicar part de la seva vida pel benestar del nostre barri.
Seguirem… Extracte de la revista AV MARESME: 40 ANYS D’HISTÒRIA (1964-2004).
Si vols saber més consulta “El nostre barri” o també “Orígens del Barri Maresme”