DEMOCRÀCIA SOCIAL, NO DE PARTITS

Anàlisi del primer Ple del Consell Municipal de l’Ajuntament de Barcelona del 2022

Després del vergonyós espectacle del Primer Ple de Consell Municipal de l’Ajuntament de Barcelona, els veïns i les veïnes del Barri del Besòs i el Maresme volem mostrar el nostre desacord amb les decisions que es vam prendre perquè creiem en la democràcia, però una democràcia social i no únicament de partits que ens porta a situacions com la que a continuació comentem.

Regidors amb intervencions que no s’ajustaven a la veritat, incapaços d’arribar a acords en punts claus, anteposant les sigles de partit al benestar de veïns i veïnes.

Justament en aquest ple estava en joc el benestar, seguretat i convivència veïnal. Al barri no deixen d’haver-hi cada poc temps episodis de violència i inseguretat amb una mancança reiterada de resposta per part de Mossos i Guàrdia Urbana. Tirotejos periòdics, robatoris, cotxes i contenidors cremats, etc. Els veïns hem arribat a sol·licitar el certificat de trucades al 112 per acreditar-ho. També al nostre barri aproximadament un 20% dels habitatges són de bancs o fons voltor, que estan buits o ocupats. Aquestes propietats les exploten màfies, gestionant l’accés als habitatges a les persones vulnerables del barri, demanant un peatge insuportable.

Fa temps que venim denunciant aquestes problemàtiques i reclamant un pla de seguretat específic, coordinat des del Govern de la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona. Convençuts de que les causes d’inseguretat són diferents segons les zones i l’actuació local específica és més efectiva que una general. Hem reclamat reiteradament a l’Ajuntament un recompte de pisos buits/ocupats com a mesura imprescindible per poder fer front a aquesta problemàtica que acabaria amb molts actes delictius com els que hem enumerat.

En aquest primer Ple de l’any 2022 s’havien de votar, entre altres, aquests dos punts ressenyats. El resultat va ser un NO. Les intervencions dels portantveus demencials. Uns representants polítics incapaços d’anteposar una solució a les sigles de partit amb participacions plenes de retrets entre uns i altres, faltes a la veritat i negació de la realitat.

Les mesures que es posaven a votació eren:

PRIMER.‐ Que el govern municipal, en coordinació amb el Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya i els Mossos d’Esquadra, estableixi un pla de xoc en matèria de seguretat al barri del Besòs i el Maresme reforçant, entre d’altres, els operatius policials per donar una resposta més ràpida i efectiva davant d’activitats delictives i màfies d’ocupació als pisos buits propietat de bancs.

SEGON.‐ Que el govern municipal reforci els serveis de mediació i la presència de Guàrdia Urbana per garantir la convivència al barri.

TERCER.‐ Que el govern municipal, en un termini màxim de 3 mesos, actualitzi el cens d’habitatges buits al barri del Besòs i el Maresme, identifiqui la propietat i els inscrigui al registre de pisos buits per movilitzar-los al parc de lloguer social de la ciutat.

QUART.‐ Que en paral·lel a aquestes actuacions immediates, el govern municipal:

  • Revisi el calendari d’execució de l’acord anomenat “Compromís Besòs‐ Maresme”, que es va aprovar per unanimitat al consell plenari del mes d’octubre del 2020 amb la finalitat d’acordar entre tots els agents socials i polítics les actuacions necessàries al barri per a la seva transformació integral a llarg termini.
  • Presenti informe de conclusions i propostes del Compromís Besòs‐Maresme, no més tard d’abril 2022, per tal de dur a terme les actuacions necessàries per a la transformació integral del barri.

CINQUÈ.‐ Que el govern municipal, a la propera Comissió d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat, presenti un informe sobre els projectes de l’Eix Besòs susceptibles de beneficiar-se dels fons Next Generation en matèria de regeneració urbana, rehabilitació energètica del parc d’habitatges, formació professional i desenvolupament econòmic com a motor per garantir l’equitat, promoure la formació com a palanca d’inserció laboral, evitar la pobresa energètica i garantir l’accés a l’habitatge.

Totes aquestes propostes significaven millores específiques pel nostre barri i si ens fixem en l’anàlisi de les diferents intervencions, és fàcil treure conclusions de com els nostres representants polítics, que mantenim entre tots per a que facin la seva feina per millorar les nostres vides, només han pensat en mantenir la seva ideologia i els seus “principis” de partit.

Grup Municipal Valents banderers de la seguretat. La seva votació negativa els defineix. El senyor Oscar Benítez s’ha d’estalviar el viatge, temps i foto de les mobilitzacions en aquest barri.

La senyora Marilén Barceló, trànsfuga que conserva la butaca i era en temps passat la campiona de la seguretat però ara va dir no.

Partit Popular sense comentaris.

Grup Municipal de Barcelona en Comú, la intervenció de la senyora Janet Sanz ens sorprèn, no sabem qui la va assessorar. No sap on és el nostre barri. Les seves mencions a millores: Pont de Santander, 22@, etc., cap ni una s’ha fet al nostre barri, són del districte o de barris limítrofs. En referència a l’habitatge, reconeixem que han portat a terme decisions valents i contundents, posant en marxa un projecte de rehabilitació urbana que esperem veure executat en un futur proper. Però això no és raó per votar en contra de la demanda d’altres necessitats immediates del barri.

Grup Municipal del PSC amb una lamentable i histriònica intervenció del regidor senyor David Escudé que semblava, pel to, que era ell l’objecte de la votació i no les millores pel barri del Besòs i el Maresme. Va faltar a la veritat escandalosament. Va afirmar que no havia rebut una sola queixa d’inseguretat dels consellers quan són nombrosos els punts sobre aquest tema, en plens i audiències, només cal llegir les actes. A més, són moltes les denúncies veïnals per inseguretat inclosa una manifestació de més de 2000 persones a l’octubre de 2019. Negar la realitat, faltar a la veritat i respondre desacreditant i acusant des del personalisme sembla que és el “modus operandi” habitual d’aquest regidor, que ja va fer servir amb la problemàtica de l’habitatge al barri. Va dir a que va presentar propostes per millorar el que es demanava. Veritat, però en elles es va deixar el punt sobre el recompte d’habitatges buits i ocupats per mobilitzar-los cap un lloguer social, no va proposar terminis i ho va fer amb un text genèric que no es tradueix en compromís ni acabava vinculat a resultats. És al veïnat  a qui ha d’explicar les propostes com a regidor i màxim responsable d’aquest barri, i no ho ha fet mai. Ens preguntem per què no va presentar abans aquestes propostes i mesures? La seva falta a la veritat reiterada es posa de manifest amb un senzill recorregut pel territori per avaluar el que ha fet. La seva reiteració en respostes amb acusacions infundades, faltes a la veritat i al respecte del veïnat estan recollides en material audiovisual de plens, consells de barri i audiències públiques. Per la seva inacció continuada en el nostre barri, li demanem que deixi el càrrec ja que ha demostrat la seva inoperància i que no és veritat que el Besòs i el Maresme estiguin entre les seves prioritats.

Grup Municipal d’ERC. Els agraïm la seva feina com a impulsors unes mesures, a un nivell municipal, molt necessàries i urgents. Però també els recordem que tenen responsabilitat en l’aplicació de les mesures per millorar la inseguretat, ja que formen part d’un partit que està en el Govern de la Generalitat i administren les competències dels Mossos d’Esquadra. Els instem a que treballin per adoptar aquestes mesures de forma immediata.

Com a veïns i veïnes defensem el nostre barri. El dantesc espectacle polític del Plenari del Consell Municipal del 28 de gener de 2022 no té justificació i posa en perill el pacte signat per tots el grups municipals en el Compromís pel Besòs i el Maresme. Les conseqüències de la falta d’acord, una vegada més, repercuteixen negativament al barri.

NO ENS QUEDA ALTRA ALTERNATIVA QUE SORTIR AL CARRER, LA NOSTRA PRESÈNCIA I DENÚNCIA ÉS EL RESULTAT DEL SEU FRACÀS POLÍTIC.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s