El Compromís pel Besòs i el Maresme, necessita millorar

El passat 11 de juliol del 2022 es va celebrar una sessió extraordinària de la Comissió de Treball del Compromís pel Besòs i el Maresme. En aquesta reunió ens van presentar a les entitats del barri, les línies de treball i els principals acords polítics als quals van arribar els grups municipals de la ciutat. Amb aquesta sessió es va donar per acabada la primera etapa del Compromís pel Besòs el Maresme, en compliment del mandat del Consell Municipal acordat per unanimitat el dia 30 d’octubre de 2020. 

Malgrat que valorem positivament aquest compromís, que posa a l’agenda de la ciutat el tant sovint oblidat barri del Besòs i el Maresme, vam detectar mancances importants en el document que es va fer servir de base per a la presentació, en el que es recull l’acord del Compromís, signat pels grups municipals representats a l’Ajuntament de Barcelona i que finalment es va aprovar en el Plenari del Consell Municipal, en sessió ordinària del 22 de de juliol del 2022.

A continuació relacionem les mancances més significatives:

En el pla de rehabilitació de l’habitatge s’avança una xifra d’intervencions poc realista i que no es correspon amb la necessitat detectada durant la campanya de diagnosi. El resultat és una proposta que no s’ajusta a la magnitud d’un problema fonamental com és el de l’habitatge.

Pel que fa a ensenyament, cultura i esports els terminis d’actuació són massa llargs, tractant-se d’un sector tan important. S’han de prioritzar les actuacions i començar a executar-les immediatament. Es parla de “Reforçar i potenciar l’escola d’adults incorporant tots els serveis que s’hi requereixin”, mentre que per a nosaltres la necessitat del barri és la de la recuperar l’escola d’adults Martinet de Nit. 

Reforçar l’Atenció Primària en salut. En aquest punt queden tots els projectes per definir, sense cap pla a curt termini. Es posa com a “projecte en execució” l’ampliació del CAP Besòs, centre que ja va néixer malalt i que ara es pretén ampliar, sense consultar el veïnat i de forma tumoral, és a dir, aprofitant l’antic cinema Pere IV, malmetent l’anterior projecte al que estava destinat aquest edifici.

Cohesió social versus economia local, en aquest punt del decàleg també queda tot per definir. I el que ens preocupa més, és que no es dediqui ni una sola línia a aquells veïns nostres que estan fora dels circuits oficials d’ajudes i de cap reconeixement, que malviuen en infrahabitatges i mal alimentats i sense reconeixement de drets, pel fet de no disposar de papers.

En quan a Emergència climàtica, cap referència a les reivindicacions històriques que tenen a veure amb els efectes contaminants de la TERSA, entre d’altres. S’han deixat fora les Propostes sobre l’Agenda Besòs per part de la AVV Maresme de fer de l’Avinguda Eduard de Maristany un eix verd fins al Riu Besòs i el mateix amb Cristòbal de Moura fins al Riu Besòs. O la reconversió́ de la incineradora de TERSA i Central Tèrmica com a parc d’energies renovables, solar + eòlica amb molins offshore (al mar).

En l’apartat de neteja, manteniment, civisme, també hi ha aspectes definits en terminis massa llargs, com els plans d’ocupació o els patis oberts de les escoles. També ens preguntem què passa amb la Comissió d’usos del Fòrum.

Eliminar la bretxa digital. No pot continuar com a “projecte a definir” quan ja des de la Xarxa de Suport Mutu (liderada per la nostra entitat durant la pandèmia) es va veure la necessitat de treballar en el barri una millora en aquest àmbit i els tècnics i serveis de l’Ajuntament van prometre que es posarien a treballar en el tema.

Barri segur. Encara han de canviar molt les coses en aquest aspecte i ja va sent hora de que es formi la Taula de Seguretat exclusiva pel Besòs i el Maresme. Reconeixem els esforços de Guardia Urbana però no veiem operativitat ni contundència en les actuacions del Cos de Mossos d’Esquadra.

Pla d’inversions. Desprès de 60 anys sense fer front a les problemàtiques del barri, 100 milions d’euros (que bàsicament provenen dels fons Next Generation), no arribaran més enllà del 2026 i no hi ha cap pla per captar recursos d’altres administracions (Generalitat i Àrea Metropolitana de Barcelona).

Considerem important que s’hagi contemplat la creació d’una Oficina de Seguiment, que potser sigui l’instrument que ajudi a planificar els projectes concrets i vetlli per a que s’acompleixin i s’adeqüin al màxim a les necessitats reals del veïnat.

Considerem que el document del Compromís pel Besòs i el Maresme té un marge de millora ampli en aspectes com la calendarització, certes concrecions i la ubicació de projectes que han de ser tractats amb immediatesa.

Confiem en l’esperit de la Declaració Institucional que ressalta que l’acord «…pretén ser una guia per a futures actuacions que precisarà de noves concrecions i ajustos necessaris sobre el terreny.» i que «…Es tracta de desplegar totes i cadascuna de les actuacions assenyalades per incidir de manera decisiva en la configuració de palanques de canvi que permetin crear les condicions idònies per a una gradual millora dels diferents àmbits de la vida comunitària del barri fent possible que ningú quedi enrere al Besòs i el Maresme i que ningú n’hagi de marxar per fer realitat el seu projecte de vida.»

Sabem que aquesta Declaració Institucional només té naturalesa d’acte polític i que no produeix efectes jurídics vinculants, però des de l’AVV Maresme ens proposem crear aliances amb la resta d’entitats del barri, per tal de fer un  seguiment acurat del Compromís pel Besòs i el Maresme, i proposarem que els punts d’aquest document estiguin en l’ordre del dia de cada un dels Consells de Barri.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s