Sense consultar el veïnat, projecten l’ampliació del CAP Besòs

Els veïns s’ assabenten per la premsa de l’acord entre Salut i l’Ajuntament del Districte per ampliar el CAP Besòs. Una vegada més la regidoria del Districte de Sant Martí ha actuat amb despotisme. De poc serveixen les teories que tracten sobre la participació de la ciutadania en els assumptes públics.

Segons explica el regidor de Sant Martí, David Escudé, «El Centre d’Atenció Primària Besòs s’ampliarà en el nou edifici per a equipaments que es construirà al terreny de l’antic cinema Pere IV. S’ubicarà en les tres plantes superiors del nou equipament.». Manifesta que «és una reivindicació històrica del veïnat del barri a les diferents sessions dels Consells de Barri del Besòs i el Maresme i que ha estat un tema debatut i reivindicat.» això està lluny de la realitat i només ha sortit del seu desig de recuperar un vell projecte que es va plantejar fa més de deus anys i que mai no es va portar a terme.

Ens preguntem què pensaran sobre aquest tema els seus socis de govern de BCN en Comú, que vam posar en marxa una remodelació de l’antic cinema Pere IV (un dels projectes motors del Pla de Barris) en el que es presentava com «…la nova seu administrativa del districte i equipament sociocultural del Cinema Pere IV, un equipament municipal al mig del barri del Besòs-Maresme amb doble funció: gestions municipals (Atenció al Ciutadà, Serveis a les Persones i Territori, Llicències, Habitatge, Pobresa Energètica, Serveis Socials, Drets Laborals), però també activitats cíviques i culturals, amb un auditori/cinema on es podrà realitzar programació tots els dies, sales d’estudi i un espai d’estada i hort comunitari al terrat. Prop de 150 treballadors municipals i unes 200 visites diàries seran un impuls per a la reactivació del barri. Tenim ja aprovat el planejament i el projecte, i caldrà iniciar-ho en pròxim mandat. Aquest nou equipament permetrà buidar part de l’actual Centre Cívic del Besòs i poder guanyar espais per activitats veïnals o per ampliar la Biblioteca.»

L’edifici que havia de substituir l’antic cinema Pere IV sempre ha estat rebut amb satisfacció per part de les entitats veïnals del barri. La previsió era que el nou equipament pogués estar acabat cap al 2021.

Cinema Pere IV 1

Edifici projectat pel nou cinema Pere IV. Segons la proposta de Jorge Vidal guanyador del projecte

El CAP Besòs des del seu naixement sempre s’ha projectat sobre bases poc sòlides (potser és la fatalitat que persegueix al barri). Es va construir en l’antiga Escola Gregal (desprès d’un a fallit “intercanvi de cromos” entre l’Ajuntament i la Cooperativa Gregal) i en poc temps es van evidenciar les mancances tant en deficiències constructives com en espai per donar servei a la població. Al cap de poc temps es van haver de construir uns barracons ja que no es podien atendre els serveis de pediatria, els pacients havien d’anar al CAP Ramón Turró per poder rebre el servei de ginecòleg i llevadora.

Porta d'entrada al CAP Besòs

Porta d’entrada actual al CAP Besòs

El Cap Besòs, ara mateix, no passa els barems mínims d’una inspecció exigible a un centre d’aquestes característiques ni en el relatiu a l’accessibilitat de les persones, ni dels serveis d’urgències, ni dels serveis d’evacuació i emergències. En el anys de mandat del Sr. Narváez (PSC) o del Sr. Feixedes (CiU) no es va aconseguir que aquest CAP es projectés amb els criteris que es contemplen normativament per a un centre d’Atenció Primària i encara segueix igual.

CAP Besòs i Cinema Pere IV

CAP Besòs i antic Cinema Pere IV

Però una altra “idea luminosa” consistent en connectar-ho a l’antic Cinema Pere IV a través d’una passera sembla que acabarà amb les deficiències i la manca d’espai. Aquest ajuntament no s’adona que un Centre d’Atenció Primària no pot anar creixent de forma tumoral a base d’annexes.

Per què, d’una vegada per totes, no es dissenya un equipament sanitari com cal,  pensant que ha de donar servei a una població majoritàriament usuària de la Sanitat Pública, que també atén veïnat del l’antic CAP Paraguai i que haurà d’atendre el previsible augment de població a la zona degut al nou Pla General Metropolità (PGM) del 22@? No seria més adient cedir al Servei Català de la Salut un solar dels que hi ha, sense ús, al barri del Maresme i projectar un nou CAP similar al que hi ha al barri de la Mina en el municipal veí de Sant Adrià?

Senyor regidor li demanem que parli amb els veïns i veïnes i amb les entitats del barri, que consulti quines són les seves demandes i necessitats, abans de prendre determinacions que poden hipotecar el seu futur durant molts anys. No volem que el barri es vegi abocat a l’aïllament i abandó que ara està patint. Volem un CAP que satisfaci les necessitats sanitàries del veïnatge.

Un pensament sobre “Sense consultar el veïnat, projecten l’ampliació del CAP Besòs

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s