Visita del President Pere Aragonès al barri

El passat 28 de juliol de 2021, ens va visitar el Molt Honorable President de la Generalitat Pere Aragonès i Garcia. Estem cansats de posar moltes expectatives en aquest tipus de visites en les que ens parlen de plans que es faran al barri però que acaben en no res. Potser perquè no es fa el correcte seguiment o perquè, quan es fa l’avaluació, no es volen assumir els fracassos.

Portem ja molts anys lluitant per aconseguir que la zona on vivim comenci a tenir la dignitat que es mereix. Aquesta s’ha perdut, no per causa dels ciutadans que hi viuen -treballadors que s’esforcen lluitant dia a dia per portar endavant les seves famílies- si no, per la manca d’atenció per part de les administracions, que semblen interessades en mantenir-lo en condicions deplorables.

El President Aragonès va fer un petit recorregut pel barri, acompanyat de representants de l’Associació de Veïns. Se’l va posar al corrent de les problemàtiques socials sobre les quals fa temps que es reclama l’atenció de les administracions. Desprès d’aquest recorregut, va acabar assegut en la taula d’una terrassa d’un bar on va sentir diverses entitats i plataformes que lluiten per temes sectorials, escoltant arguments i problemes que té el veïnat i demanant-li que la política arribi al barri per resoldre els problemes que té. Entre les respostes que va donar el president hi ha la idea d’activar la llei de barris amb criteris de cohesió social.

Des de l’ AVV Maresme es va lliurat a en Pere Aragonès el llistat de les immenses necessitats de barri, resultat de dècades de desídia i abandó en la gestió. Toca fer caure el mur de vidre del carrer Llull, un llindar darrere del que Barcelona ens amaga i fa servir com a aparcament de la pobresa i desigualtat. Cal acabar amb pseudoprojectes com el Pla de Barris, d’habitatge, etc., que es dissenyen des d’un despatx i estan allunyats de les necessitats del veïnat, es fan servir per obrir l’expedient i ningú es responsabilitza de la seva continuada inutilitat i fracàs. Dècades sense inversió en polítiques transformadores eficients; són molts els fronts oberts i les mancances.

En l’escrit li demanaven que assumís el compromís de creació d’una taula de treball estable a on es podrien elaborar i implementar projectes de millora en els que els diferents departaments de la Generalitat poden posar els seus recursos. A més, vam apuntar una sèrie de demandes a treballar a curt termini en diferents àmbits:

  • HABITATGE, URBANISME I MOBILITAT

Rehabilitació d’habitatges. Cal acabar amb la vulnerabilitat residencial que pateix el barri, millorant l’estat de conservació dels edificis amb deficiències estructurals, procedint a la seva rehabilitació o substitució. Fins la data els plans que s’han fet han fracassat perquè els requeriments que se sol·licitaven als veïns  no s’ajustaven a la realitat del barri, ni es comptava amb les aportacions del veïnat.

Diagnòstic exhaustiu de l’estat dels edificis integrant tots els seus aspectes: ocupació, accés a subministraments i contribució al manteniment. Per a proposar solucions segons la tipologia i la situació social.

Garantia d’habitatge social en el parc d’habitatges de titularitat pública.Treballar per ordenar normativament la reserva d’un mínim del 30% en sòl públic per a emergències residencials

Connectar els carrers que comuniquen el barri amb la resta de Barcelona. Molts estan tancats per l’assentament d’activitats privades que han ocupat aquests vials trencant la xarxa viaria projectada en el pla Cerdà.

Connexions de transport públic amb els barris de més al nord de la ciutat sens haver de passar pel centre. És urgent la connexió del la L4 del metro amb la L1 a la Sagrera

  • EQUIPAMENTS

Ampliació del CAP Besòs, un equipament que s’ha quedat petit  en un barri amb forta demanda de serveis de sanitat pública.

Ampliació de la biblioteca del barri, aquest espai situat en una planta del Centre Cívic s’ha quedat petit, hi ha una forta demanda, no només per part d’estudiants si no també, de persones adultes que busquen un espai de formació. Considerem que és un equipament essencial al barri.

Residència per a gent gran o centre de dia, és una demanda unànime en el barri la necessitat de tenir a prop un lloc a on poder atendre a les persones més grans que necessiten atenció especialitzada.

Escola bressol, els espais familiars i d’altres recursos similars actuen com a succedanis i no resolen la problemàtica de les joves famílies que han d’anar a treballar i no tenen on deixar els seus infants.

Equipar al barri amb una escola d’Adults (aquesta demanda la vam considerar prioritària), per poder fer front a la gran demanda de formació de veïns i veïnes que no han tingut l’oportunitat d’acabar els seus estudis, dels que es queden a l’atur o dels que venen de fora buscant formació permanent. Que es pugui integrar dins del projecte educatiu integral i professionalitzador dissenyat al barri i contemplat en uns dels projectes motors del fracassat Pla de Barris de l’Ajuntament de Barcelona.

  • SEGURETAT

Increment de vigilància policial per evitar la inseguretat que patim amb l’augment de la delinqüència a Barcelona, i especialment al barri, procedent de l’activitat del tràfic de drogues.

Erradicar l’incivisme fruit de la tolerància i la no aplicació de les ordenances de civisme. Es manifesten principalment en aspectes de neteja i actes festius de “botellón” en l’espai públic i en les macrofestes de l’espai del Fòrum.

Creació d’un Centre de Coordinació per la Prevenció i la Convivència Comunitària.

  • SALUT I MEDIAMBIENT

Trobar una solució als problemes de contaminació que generen la Incineradora de Residus Urbans (TERSA), la planta de cogeneració (ENDESA) i l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR).

Engegar campanyes de sensibilització relatives a la gestió dels residus, per aconseguir un barri més net.

Creació d’una taula de seguiment per poder millorar les instal·lacions que ofereixen intercanvi de xeringues i atenció als toxicòmans.

  • OCUPACIÓ I PROTECCIÓ A LES FAMILIES

Impulsar polítiques actives d’ocupació i formació per les persones que resideixen al barri, tenint present el seu perfil formatiu i d’especialització. Posant especial èmfasi en les persones joves i en les més grans 50 anys.

Promoure relacions de col·laboració amb les empreses i institucions amb seu al Besòs i el Maresme per a potenciar la creació de llocs de treball, detectant les necessitats de les empreses properes al barri.

Executar un pla formació integral per a la reducció de l’abandó escolar, la igualtat d’oportunitats i la qualificació professional lligat a les activitats econòmiques desenvolupades en els barris i en els polígons industrials de l’Eix Besòs. Ha d’incloure la reinserció i les segones oportunitats, d’acord amb les necessitats presents i futures de veïns i veïnes.

Fer font mitjançat una programa adequat a la protecció de la família i la infància. Es constata que hi ha moltes persones que sempre queden excloses dels ajuts que admirativament s’estan concedint al no estar dins de les condiciones establertes en les annexes corresponents. No es tenen presents raons sobrevingudes que les han situat en condicions de vulnerabilitat

Dissenyar un pla de xoc davant l’emergència social que garanteixi serveis de protecció per a les persones més vulnerades que passarien per:

  • Pla de vacunació per a la COVID que tingui en compte a les persones que estan en situació de desregulació per migracions, etc.
  • Facilitar l’accés al padró municipal per a regularitzar la situació de persones migrants per poder obtenir la targeta sanitària.
  • Eliminació de “campaments” de persones sense sostre, facilitant espais amb funcions d’alberg per a atendre emergències residencials temporals i atenció emocional i assistencial.
  • Reforçar i estendre els programes d’atenció a dones víctimes de violència de gènere.

Hem posat molta confiança en aquesta visita i agraïm al Grup Municipal d’ERC les gestions fetes (de fet la visita no estava en l’agenda, i es va aprofitar la seva presencia perquè venia a un esdeveniment al Fòrum), però ens preguntem: Serà capaç, el Molt Honorable President, de passar de les paraules als fets i fer que el Besòs i el Maresme esdevingui un espai ple d’oportunitats i de futur i deixi de ser el lloc dels “mals endreços” de la ciutat de Barcelona?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s