Conclusions preliminars sobre l’estudi de dioxines de l’àrea propera a la incineradora TERSA

Resum de la reunió de seguiment del Grup sobre estudi de dioxines en àrea propera a Tersa del dia 22 d’octubre

Assisteixen persones de: ASPB, districte, Departament de Salut, Ajuntament de Barcelona, de Sant Adrià Consorci Besòs i veïns i veïnes.

 1. En Joan Grimalt presenta els resultats de l’estudi en aire i sòls, destacant:
  • En aire, els nivells són molt baixos en tots els punts.
  • En sòls, els nivells són comparables als trobats en els estudis del Dr. Domingo
  • No hi ha similitud en la comparació dels congèneres de dioxines i furans de l’emissió de TERSA i els identificats en sòls. En el cas de l’aire no es poden comparar els congèneres degut a què els nivells són tant baixos que molts corresponen al límit de quantificació analític.
 2. Es discuteixen els resultats amb les persones participants, amb intervencions diverses sobretot de les veïnes (com per exemple l’elecció dels punts de mostreig, els dies per campanya, el poc volum d’aire). Finalment s’accepten aquests primers resultats, a l’espera de la següent fase.
 3. L’Helena Pañella explica la proposta de dur a terme les campanyes pendents en l’època de l’any en que els nivells són més alts (desembre a febrer). Es veu be per part de tothom.
 4. Les persones veïnes fan algunes demandes que faran arribar per escrit:
  • Us d’anemòmetres en els punts de mostreig
  • Sol·licitud dels resultats de les mostres realitzades fins el moment i de l’informe de mortalitat signat.
  • Que les emissions es tornin a analitzar coincidint amb alguna campanya però que sigui el CSIC qui analitzi.
  • Amb la finalització de l’estudi s’aconseguirà una fotografia del funcionament actual de TERSA, però és probable que el funcionament de TERSA ara sigui diferent perquè les persones que ho gestionen saben que s’està estudiant. Les persones veïnes demanen que l’ASPB els ajudi a garantir que les condicions de funcionament futures de TERSA siguin les adequades.
  • Aquesta és una zona industrial (incineradora, cicle combinat, depuradora, planta tractaments de fangs), a més amb trànsit intens (ronda) i amiant procedent de les barraques que van existir en la zona. Demanda d’estudi ambiental més complert (PM1, PM2,5, metalls, entre altres…).
 5. La Carme Borrell comenta que un cop rebem per escrit les demandes, es discutiran en el comitè científic per veure la seva idoneïtat. Si alguna d’elles implica més pressupost caldrà elevar-ho al nivell polític ja que l’ASPB no en disposa.

Incineradora de Sant Adrià

Comunicat del la Plataforma veïnal AireNet

ESTAS SON LAS CONCLUSIONES:

Tal como esperábamos, los niveles de dioxinas cancerígenas bajado mucho respecto de lo medido en años anteriores. Esto puede deberse, según la Agencia de Salud de Barcelona, a varios motivos:

– El VERANO: en verano las dioxinas bajan (las mediciones anteriores eran del invierno)

– La incineradora TERSA ESTA TRABAJANDO MEJOR, gracias a la tarea de todos los vecinos y con la valiosa ayuda de los trabajadores que colaboran con nosotros. Prueba de este mejor trabajo de Tersa es, además de los testimonios de estos trabajadores, que este año LA INCINERADORA HA GASTADO MAS DEL DOBLE DE GAS NATURAL Y CASI 60% MAS DE CARBÓN ACTIVO PARA SUS FILTROS, para quemar la misma cantidad de residuos que en 2017 y 2016.Esto quiere decir que están filtrando mucho más los contaminantes y que ahora sí están quemando a las temperaturas que marca la ley.

-Como posible motivo adicional, nosotros agregamos que EL ESTUDIO REALIZADO NO CUENTA CON UN BUEN MODELO DE VIENTOS  y se han puesto los medidores de dioxinas en sitios de fácil acceso, pero es posible que no se estén buscando dioxinas en las zonas mas afectadas. Es fundamental saber cuáles son los vientos predominantes, para saber dónde medir.

– La Agencia de Salud propone volver a medir en invierno. Nosotros estamos de acuerdo pero PEDIREMOS UN ESTUDIO MAS COMPLETO DE CONTAMINANTES, pues no sólo las dioxinas nos afectan.

Agradecemos a todos los vecinos y a trabajadores de Tersa el apoyo y la colaboración. Gracias a todos ellos, este año hemos respirado un aire un poco mejor.

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s