EL PLA DE RESIDUS DE L’AMB NO COMPLIRÀ LES NORMES DE LA UE

Com a membres de la Coordinadora Veïnal Metropolitana AireNet, volem fer públic el següent comunicat:

foto de AireNet.

• Si no s’atura la incineració de residus reciclables és impossible complir els objectius de la UE com ho ha demostrat l’estancament dels resultats de reciclatge assolits a l’AMB.

• El PREMET, pla de residus del AMB, permet i preveu que es puguin incinerar RESIDUS ORGÀNICS, domiciliaris i urbans, sense recuperació prèvia com a recursos materials. Això infringeix la llei catalana 152/2017 i la directiva 851/2018 de la llei europea.

• Cal acabar amb el monopoli d’ECOEMBES, que ens manté estancats en un nivell de reciclatge del 30% i significarà sancions importants a partir del 2020, quan no aconseguim el 50% que exigeix la UE.

Denunciem la manca de rigor i seriositat per part de l’AMB, com ho mostra el fet que el document ha estat lliurat als municipis que l’han d’aprovar, dos dies abans de la signatura.

No s’han tingut en compte ni les opinions ni les possibles propostes de les entitats ecologistes i veïnals.

Barcelona, 26 de febrer de 2019.- El Programa Metropolità de Prevenció i Gestió de Recursos i Residus Municipals 2019-2025” (PREMET 2025), per part del Consell Metropolità de l’AMB ha de garantir el compliment fidedigne de les normes de la Unió Europea i molt concretament del que estableix la Directiva 2018/851/CE de 30 de maig de 2018.

PREMET 2025, assegura que defineix una estratègia d’actuació basada en una nova governança que aposti per reduir els residus municipals per tal d’assolir un 55% de reciclatge l’any 2025 i aconseguir la neutralitat en carboni del sistema metropolità de tractament de residus.

I en canvi, el PREMET 2025, IGNORA I VULNERA la prioritat d’actuació que ordena la UE a l’hora de tractar els residus.

La llei europea estableix amb total claredat que la “RECUPERACIÓ DE LA MATÈRIA DELS RESIDUS ÉS PREFERENT SOBRE LA “RECUPERACIÓ DE L’ENERGIA”, mentre que la proposta de PREMET 2025 no solament accepta i proposa la crema de residus orgànics en la incineradora de Sant Adrià de Besòs, sinó que permetrà seguir incinerant els residus 2019-2025 amb desconeixement i menyspreu per les demandes de les entitats ecologistes, veïnals i ciutadanes, com la “Plataforma ciutadana Residu Zero=Incineració i abocament 0” que demanem un pla de reducció dels residus que es cremen a la incineradora TERSA així com una data clara i concreta de tancament per aquesta instal·lació.

Les entitats signants considerem que si no s’atura la incineració de residus reciclables és impossible complir els objectius de la UE com ho ha demostrat l’estancament dels resultats de reciclatge assolits a l’AMB per la seva responsabilitat i desídia.

El funcionament de la incineradora de Sant Adrià de Besòs és un dany a la salut per la contaminació que comporta, a més d’una contribució a les emissions de gasos d’efecte hivernacle que Barcelona i l’àrea metropolitana es podrien estalviar i contribuir eficaçment a la lluita contra el canvi climàtic que tant proclamen assolir.

El PREMET 2025 no inclou objectius ni mesures concretes, vinculants i calendaritzades de reducció de residus. Les mesures i els mitjans per assolir-los són meres declaracions d’intencions en alguns aspectes clau: en “prevenció de residus”, l’objectiu es limita a proposar la redacció d’un Pla Metropolità de Prevenció de Residus de manera que és previsible que quan s’apliqui ja s’hagi reprès la tendència a l’increment de la generació de residus.

En l’apartat “recollida” es limita a la vaguetat de donar suport a la implementació de SDDR i no es planteja cap actuació vinculant i calendaritzada per acabar amb el monopoli d’ECOEMBES, que és l’enemic número 1 del mediambient pel seu frau als municipis i la ciutadania.
Tampoc s’inclouen mesures concretes de fiscalitat en la gestió de residus ni en el desenvolupament efectiu del principi de RESPONSABILITAT AMPLIADA DEL PRODUCTOR.

Només les polítiques de “Residu Zero” ajudaran a reduir la contaminació i el canvi climàtic.

Les polítiques de “Residu Zero” són les úniques que són compatibles amb la lluita contra la contaminació, el canvi climàtic i la sostenibilitat. Per això, les Administracions han d’apostar perquè la prevenció presideixi la jerarquia dels residus i rebutjar les mesures que siguin emissores de substàncies contaminants i gasos d’efecte hivernacle com són la incineració i els abocadors.

Per tant, i per la gran importància que per al medi ambient metropolità i per a la ciutadania, representa l’aprovació de l’esmentat programa, denunciem la manca de rigor i seriositat de l’AMB, pel fet que el document que ha estat lliurat als municipis que l’han d’aprovar, dos dies abans de la signatura, amb una precipitació incomprensible i inadmissible que en dificulta la seva anàlisi, posicionament i proposta de millora. Tanmateix, en la redacció del programa, en cap cas, no s’ha tingut en compte les opinions ni propostes que les entitats ecologistes, veïnals i de defensa de la salut poguessin haver aportat al programa.

Les entitats, associacions i veïns, DEMANEM al Consell Metropolità de l’AMB i als diferents grups polítics que ajornin cautelarment l’aprovació d’aquest programa.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s