CRÒNICA DE L’EXPOSICIÓ “ON VAN ELS RESIDUS?”

Volem fer una petita crònica i posar-la en coneixement dels nostres socis, amics i col·laboradors d’una experiència molt enriquidora per a la nostra entitat i també pel nostre barri. Exemple del que ha de ser un treball en xarxa entre diferents institucions, entitats, equipaments i col·lectius que treballen al Barri del Besòs i el Maresme.

portada-on-van-els-residusL’Associació de Veïns i Veïnes del Barri Maresme hem volgut aprofitar l’oportunitat que ens ha ofert el Departament de Mediambient i Ecologia Urbana de l’Ajuntament de Barcelona, qui ens ha facilitat el material, i ha volgut donar  un nou sentit a aquesta mostra itinerant que ha estat acollida en diferents equipaments, instal·lacions i establiments de la ciutat.

Ja coneixeu que una de las finalitats de l’Associació de Veïns Maresme, a part de la reivindicativa, es la de formació en valors dels seus veïns, per això no vam tenir cap dubte en aprofitar aquesta exposició com a un magnífic instrument  per crear un ambient de formació i conscienciació, entre els veïns i veïnes, sobre els aspectes de sostenibitilitat i medioambient. Aspectes que mereixen especial cura en una societat en la que el excés de consum genera un important volum de residus.

Aquesta exposició se’ns ha presentat  com una eina molt útil,  ja que de forma senzilla, clara i didàctica ens orienta sobre el destí que tenen alguns dels residus que generem a casa nostra i sobre la necessitat de col·laboració de tots nosaltres perquè la ruta dels residus sigui correcta i eficaç.

Un dels objectius que ens hem proposat, entre d’altres, ha estat el  de conscienciar als veïns i veïnes sobre la importància de separar correctament el residus,  però la dificultat estava en com arribar a comunicar aquest missatge. Vam decidir adreçar-nos a tres sectors del barri ben definits:

  • Als veïns i veïnes del barri del Besòs i el Maresme, perquè prenguessin consciència de la necessitat de separar els residus des de casa.
  • Als nens i nenes en edat escolar obligatòria, perquè adoptin hàbits de reciclatge i adquireixin el seu compromís amb el medi ambient.
  • A totes aquelles entitats del barri que volguessin fer difusió i aportacions a l’exposició per tal de poder aconseguir els objectius fixats.

La tasca no era gens fàcil, la diversitat de procedències geogràfiques dels veïns i veïnes del barri del Besòs i el Maresme, que és un signe d’identitat, al mateix temps ercartell-traduita un dels principals impediments per fer arribar les idees que volíem transmetre. El desconeixement dels idiomes oficials de Catalunya per part dels nous veïns i veïnes representava un obstacle. Vam decidir, per tal de facilitar la comprensió de l’exposició i que tots el veïns del barri poguessin llegir-ne el contingut, traduir els texts en les llegües estrangeres que apleguen un major nombre de parlants al barri: urdú, wòlof, rus i àrab, totes elles llengües extracomunitàries. Una forma d’implicar els veïns extracomunitaris en l’exposició va ser  adreçar-nos a les seves entitats per a que en fessin la traducció dels texts de l’exposició. En aquesta tasca ens va ajudar la FUNDACIÓ CEPAIM.

Un altre secvisita-itor de la població del barri al que volíem arribar d’una manera rellevant era la població escolar (els nens i nenes del barri). Amb l’ajuda de MARTINET SOLIDARI vam aconseguir  implicar els centres d’ensenyament, explicant  als equips directius de les escoles la importància que tenia visitar aquesta exposició i fent-los lliurament de material didàctic elaborat entorn a la mostra. Es van programar una sèrie de visites a l’exposició i es va ocupar d’administrar l’agenda de les mateixes el director de la BIBLIOTECA RAMÓN ALÒS-MONER. Destacar que des de l’IES Rambla Prim hem tingut una inestimable ajuda, ja que els alumnes del Grau Superior d’Educació i Control Ambiental (EICA) han fet de guies de l’exposició ajudant als visitants petits i grans a entendre el contingut i aclarir els dubtes.

Quina altra vida tenen l’oli, el vidre, la roba, les càpsules de cvisita-iiafè, les bombetes…quan els llencem? L’exposició ens ha permès reflexionar sobre els nostres bons i els nostres mals hàbits pel que fa al a la separació de residus i el medi ambient urbà. Ha tingut un gran èxit de visites i ha estat plena durant tots els dies entre escoles, aules d’adults, col·lectius del barri i públic en general. Volem agrair al CENTRE CÍVIC DEL BESÒS I EL MARESME, la seva col·laboració i entusiasme a l’hora d’acollir l’exposició i de posar a la nostra disposició un espai a on poder ubicar-la.

visita-iiiAl mateix temps, apuntar que també s’han organitzat visites al Punt Verd de Zona del Barri per tal de completar l’activitat. Amb això no hem fet més que començar, a veure si a partir de les lliçons que ens ha aportat l’experiència d’aquesta exposició, ens amem tornant cada vegada millors ciutadans. Per suposat, esperem que serveixi per continuar millorant la cohesió i les bones relacions de convivència entre els veïns i veïnes. Reiterem una idea en la que insistim des de fa temps: “a  veure si de una vegada per totes convertim al barri del Besòs i el Maresme en un espai d’oportunitats i de futur per a tothom”.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s