Nova presentació del Pla de Barris!

Novament ens convoquen als veïns i veïnes a la presentació del Pla de Barris el dia 15 de setembre de 2017, ja és la enèsima.

Parlant del Pla de Barris, ja l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ens el va presentar com el gran projecte estrella que ajudaria a posar fi a les desigualtats que pateixen el Maresme i el Besòs. Constatem  que en el fons no es més que la versió dels anteriors posats en marxa per Pasqual Margall des del primer tripartit (dels que sí tenim resultats visibles). D’alguna manera volen, a força de fer propaganda, que es converteixi en un dels llegats de BComú i per això tornen a insistir en fer una nova presentació.

 Aquesta eina pensada per millorar el benestar, l’equitat i l’organització del veïnat, està quedant en una mera declaració d’intencions i plantejaments teòrics que no s’acaben de concretar. Tenim la impressió de que és el major acte de propaganda que mai s’ha fet o si no, mireu en què es concreta un Pla que diuen que ja està en marxa però encara estan en definició els següents aspectes que en ell es contemplen:

 • Millorar l’espai públic per afavorir-ne l’ús ciutadà i comunitari.
 • Promoure la millora dels habitatges així com de la convivència entre el veïnat.
 • Millorar la connexió entre la Rambla Prim i el Fòrum per apropar el front marítim.
 • Millorar el sistema d’equipaments per a usos comunitaris.
 • Complementar millores al Mercat Municipal. (Nosaltres proposem una nova ubicació).
 • Activar els locals de la plaça de Palerm.
 • Reduir les desigualtats socials en salut per millorar la qualitat de vida del veïnat.
 • Activar projectes que fomentin la convivència i la cohesió.
 • Crear eines per millorar la convivència i la integració a través de l’esport.
 • Promoure el lleure de base comunitària i apropar la formació escènica/musical als infants i joves del barri.
 • Generar accions de suport a les escoles que millorin les tasques socioeducatives que ja es fan amb joves i famílies.
 • Pla Educatiu del Besòs i el Maresme. (Principalment amb adults i gent vinguda de fora, ja hi ha qui treballa però no rep ajudes).
 • Tres projectes motors:
 1. Cooperativa Gregal. Nou projecte de menjador social vinculat a un projecte de formació/ocupació en el ram de l’hostaleria.
 2. Crear un nou projecte educatiu integral a l’Institut Rambla Prim.
 3. Nous equipaments a l’antic cinema Pere IV, un edifici singular que esdevindrà un pol d’activitats i serveis per al barri.

La música del Pla de Barris és molt bona, l’hem  sentit, una vegada més, el dia 9 de març al Campus Besòs de l’UPC. Ara ens la tornaran a posar el dia 15 de setembre, però el que necessitem són concrecions. La més important és millorar l’escassa interlocució amb les associacions de veïns i veïnes, principals agents de focalització de les necessitats del barri i també, encara que no se’ls vol reconèixer, principals dinamitzadors. Estem esperant la famosa oficina específica des de la qual es farà la comunicació directa entre els veïns i els tècnics responsables de les actuacions. Serà on treballaran el coordinador del pla de barri i els tècnics de districte del territori. “Durant molt de temps les intervencions en els barris es decidien únicament des de la plaça Sant Jaume”, paraules que no deixa de repetir la alcaldessa Colau. El processos participatius que s’han engegat fins a la data no són operatius, la gent del nostre barri és més directa, no volem promeses que se suposen han sortit de reunions que semblen jocs amb “paperets”, “notetes” i espais web, volem realitats i fets.

De totes les actuacions previstes no s’ha concretat cap ni una. Això sí, la major part del pressupost se l’ha emportat l’aparell de propaganda (cartells, festetes, l’Estiu al Barri…).

Pot ser no ens hem de preocupar, com que hi ha temps fins el 2019!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s