CRÒNICA INFORMATIVA SOBRE EL TEMA: LES DIOXINES MATEN I ALS NOSTRES BARRIS LES RESPIREM A DIARI.

El passat dijous 23 de novembre va tenir lloc, la trobada informativa de la Coordinadora Veïnal AireNet per presentar als veïns i veïnes, els resultats de dos estudis que alerten sobre els riscos ambientals de la zona. Es va destacar la contaminació produïda per la incineradora de Sant Adrià i l’impacte odorífer d’instal·lacions de tractament de residus com ara l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals, la planta de tractament de fangs i el dipòsit soterrat de Taulat-Eduard Maristany.

Assemblea AireNet del 23N

Més de dos centenars de veïns i veïnes i alguns representants de diferents partits polítics van assistir a aquesta trobada. Els ponents van explicar l’origen, finalitat i objectius d’aquesta coordinadora veïnal, de la que  nostra Associació forma part. També es va comptar amb les explicacions d’en José Francisco Cid, Doctor en Química Analítica del Medi Ambient i la Pol·lució, autor de l’estudi: “Avaluació de l’Impacte Odorífer en l’àmbit de la Zona Fòrum de Barcelona, origen de les males olors, i també  del Doctor Joaquim Rovira, coautor de l’estudi: “High cancer risks by exposure to PCDD/Fs in the neighborhood of an Integrated Waste Management Facilityde la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona. A partir de les explicacions d’aquests experts es va posar en evidencien la contaminació en els nostres barris. Aquestes informacions han alarmat al veïnatge a pesar que un altre dictamen encarregat per l’entitat Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i portat a terme per la Universitat Politècnica (UPC) arribés a la conclusió a finals de 2016, que la quantitat de dioxines que expulsa la incineradora no és alarmant.

Incineradora de Sant Adrià

S’ha d’afegir a la problemàtica, que en aquesta zona conflueix també la central de cicle combinat d’Endesa i hi transcorre la ronda Litoral a cel obert, amb l’afegit de pol·lució que representa. L’objectiu d’alertar dels riscos per a la salut dels veïns que comporten aquestes instal·lacions era una de les finalitats de la trobada i també, reclamar a les autoritats solucions per millorar les condicions, ja què es considera que s’estan portant a terme unes males pràctiques ambientals que cap autoritat té el valor de corregir. A més, s’apunta que es lluitarà per evitar que s’instal·li a la zona qualsevol altre equipament contaminant, com ara el tanatori amb servei de crematori previst a Sant Adrià.

S’esperava més presència de responsables polítics electes de l’Ajuntament de Barcelona en aquest acte, però no ha estat així. La plataforma AireNet ha participat en el ple del districte de Sant Martí per reclamar una comissió d’entitats i partits polítics per abordar aquesta problemàtica, es va rebutjar el prec i no hi ha hagut més respostes per part de l’Ajuntament de Barcelona. A l’Ajuntament de Sant Adrià al juliol ja es va presentar una moció per sol·licitar informació sobre la contaminació que provoca la incineradora, arran de l’informe que alertava dels riscos de la instal·lació. En resposta a alguns mitjans de comunicació, asseguren que el nou front veïnal no ha contactat ni ha fet arribar cap petició de manera oficial ni a través de xarxes socials. De totes maneres l’alcalde Joan Callau sosté que han requerit un “estudi exhaustiu sobre contaminació” a la Dirección de Qualitat Ambiental de la Generalitat. Està per veure com es resoldrà aquests tema i esperem dels veïns i veïnes la màxima col·laboració per forçar les administracions competents a buscar solucions.

LES DIOXINES MATEN I ALS NOSTRES BARRIS LES RESPIREM A DIARI!

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s