A l’atenció dels membres del Consell de Districte de Sant Martí, sobre el PLA DE TRANSFORMACIÓ INTEGRAL BESÒS-MARESME.


Amb aquest comunicat volem fer una crida a tots els grups polítics perquè junts apostin decididament per aquest pla integral denominat “Compromís Besòs-Maresme” donant-li continuïtat independentment del partit que governi.


Esperem que no quedi només en paraules, que es convoqui de forma urgent la comissió de treball de la que es parla a l’esmentat document i que es compti amb els veïns i veïnes. Dipositem la nostra confiança en que a partir d’ara això serà així, no com aquest cop que abans de la convocatòria d’aquest consell, cap responsable dels grups polítics aquí representats, s’ha interessat per conèixer la nostra opinió respecte d’aquest projecte, el que demostra d’entrada, despotisme.

Els demanem que no ignorin els veïns i veïnes representats en diferents associacions i col·lectius. En les societats democràtiques no es pot basar l’organització social, de la ciutat o del barri només en els partits polítics. Com a veïns, tenim un paper important en l’articulació de polítiques socials i de convivència, també en evitar, quan no ens sentim ben representats, que es puguin produir “estallidos” socials que no ens porten enlloc.


Esperem que en aquesta comissió i dins del període estipulat en l’acord al que es va arribar en el ple de l’Ajuntament de Barcelona, s’explicitin quines seran les actuacions a realitzar en un pla de treball rigorós en diferents àmbits. Per si de cas fem un petit recordatori.

👉 URBANISME
➡Rehabilitació d’habitatges. Cal acabar amb la vulnerabilitat residencial que pateix el barri, millorant l’estat de conservació dels edificis amb deficiències estructurals, procedint a la seva rehabilitació o substitució. Fins la data els plans que s’han fet han fracassat perquè els requeriments que se sol·licitaven als veïns no s’ajustaven a la realitat del barri, ni es comptava amb les aportacions del veïnatge.
➡Dotar el barri d’espais verds. L’especulació urbanística tant arrelada a Barcelona l’ha convertit en una de les ciutats més densament poblades d’Europa. El nostre barri n’és un exemple, tenim més 800 h/ha i necessitem espais d’expansió. Cal revisar el PGM dels espais de l’anomenat 22@. Els efectes del canvi climàtic i l’experiència viscuda per l’actual pandèmia en ha de fer pensar en un nou urbanisme i canviar el model de ciutat, aquí tenim una oportunitat, escolteu els ciutadans i no tant als interessos econòmics.


👉 MOBILITAT
➡Connectar els carrers que ens comuniquen amb la resta de Barcelona. Molts estan tancats per assentaments d’activitats privades, que han ocupat aquests vials trencant la xarxa viaria projectada en el pla Cerdà.
➡Connexions de transport públic amb els barris de més al nord de la ciutat sens haver de passar pel centre. No entenem que per arribar, per exemple a la plaça Virrei Amat s’hagi de trigar mes de 50 minuts.


👉 SEGURETAT
➡Increment de vigilància policial per evitar la inseguretat que patim amb l’augment de la delinqüència a Barcelona, i especialment al barri, procedent de l’activitat del tràfic de drogues.
➡Erradicar l’incivisme fruit de la tolerància i la no aplicació de les ordenances de civisme. Es manifesten principalment en aspectes de neteja i actes festius de “botellón” en l’espai públic i en les macrofestes de l’espai del Fòrum.


👉 EQUIPAMENTS
➡Ampliació del CAP Besòs, un equipament que s’ha quedat petit en un barri amb forta demanda de serveis de sanitat pública. Es fa necessària la millora dels seus accessos.
➡Ampliació de la biblioteca del barri, aquest espai situat en una planta del Centre Cívic s’ha quedat petit, hi ha una forta demanda, no només per part d’estudiants si no també de persones adultes que busquen un espai de formació.
➡Antic cinema Pere IV, un altre exemple del fracàs de la política de paraules que no es transformen en fets.
➡Residència per a gent gran, és una demanda unànime en el barri la necessitat de tenir a prop un lloc a on poder atendre a les persones més grans que necessiten atenció especialitzada.
➡Escola bressol, els espais familiars i d’altres recursos similars actuen com a succedanis i no resolen la problemàtica de les joves famílies que han d’anar a treballar i no tenen on deixar els seus infants.


👉 SALUT I MEDIAMBIENT
➡Trobar una solució als problemes de contaminació que generen la Incineradora de Residus Urbans (TERSA), la planta de cogeneració (ENDESA) i l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR).
➡Engegar campanyes de sensibilització relatives a la gestió dels residus, per aconseguir un barri més net.
➡Creació d’una taula de seguiment per poder millorar les instal·lacions que ofereixen intercanvi de xeringues i atenció als toxicòmans.


👉 OCUPACIÓ I FORMACIÓ
➡Impulsar polítiques actives d’ocupació i formació per les persones que resideixen al barri, tenint present el seu perfil formatiu i d’especialització. Posant especial èmfasi en les persones joves i en les més grans 50 anys.
➡Promoure relacions de col·laboració amb les empreses i institucions amb seu al Besòs i el Maresme per a potenciar la creació de llocs de treball, detectant les necessitats de les empreses properes al barri.
➡Equipar al barri amb una escola d’Adults per poder fer front a la gran demanda de formació de veïns i veïnes que es queden a l’atur i també dels que venen de fora buscant formació permanent. Que es pugui integrar dins del projecte educatiu integral i professionalitzador pel barri ja contemplat en uns dels projectes motors del fracassat Pla de Barris.


En conclusió, estem cansats de posar moltes expectatives en plans que es fan pel barri però acaben en no res. Potser perquè no es fa el correcte seguiment o perquè, quan es fa l’avaluació, no es volen assumir els fracassos. L’enumeració que hem fet és un recull de les necessitats i demandes que des de fa anys hem anat presentant al Districte de Sant Martí.


Aquest és el repte i la pregunta que els formulem:
Seran capaços de passar de les paraules als fets i fer que el Besòs i el Maresme esdevingui un espai ple d’oportunitats i de futur i deixi de ser el lloc dels “mals endreços” de la ciutat de Barcelona?

Barcelona, 23 de novembre de 2020
AVV Maresme de Barcelona

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s