DEMANDES DE MILLORA PEL BARRI A QUI TINGUI LA RESPONSABILITAT DE DIRIGIR L’ADMINISTRACIÓ MUNICIPAL DESPRÉS DE LES ELECCIONS DEL MES DE MAIG.

Des de l’Assembla de socis, simpatitzants i veïns, i del treball fet per les diferents vocalies de l’Associació, volem fer un seguit de propostes d’actuació que s’haurien d’incloure en un nou Pla d’Acció de Barri pel mandat que pugui sortir de les eleccions del mes de maig, amb el compromís de que quedi escrit, elaborat i pressupostat en els programes electorals dels diferents partits. Programa del que volem ser partícips i fer-ne el seguiment.

En primer lloc, destaquem les següents consideracions:

 1. Del Pla Projecte d’Intervenció Integral del Maresme–Besòs aprovat en data 15 d’abril de 2008 han quedat pendents de realitzar alguns projectes, tots al Barri Maresme, que s’haurien d’haver contemplat en l’actual Pla de Barris pel Besòs i el Maresme. (Les assenyalem a les propostes d’actuació).
 2. Des de l’any 2012, que va finalitzar aquell projecte, no s’ha tornat a fer cap actuació significativa al barri i ja estem al 2019. Per altra banda hi ha hagut una manca rellevant del manteniment ordinari en l’espai públic i deixadesa general que no la podem atribuir a la crisi econòmica ni a altres factors al quals sempre es fa al·lusió, més sabent que l’Ajuntament no tenia dèficit pressupostari i presumia d’una aportació extraordinària per fer front a les desigualtats de certs barris de la ciutat.
 3. La crisi econòmica, en tot cas, el que ha comportat és una davallada de la qualitat de vida dels veïns i veïnes del barri. En el pla social i econòmic, han disminuït els recursos destinats a les famílies afectades per l’atur i el col·lectiu de gent gran que cada vegada és més nombrós. Per altra banda, l’assentament d’immigració sense regularitzar (sense sostre, remenadors…) comporta situacions de convivència crítica.
 4. Trobem que al Barri del Maresme no hi ha hagut cap actuació significativa en els darrers anys. Les necessitats continuen sent les mateixes. Continua sent una de les àrees de la ciutat de Barcelona que encara queden sense que s’hagi pogut consolidar una estructura funcional prou forta, estable i que generi cohesió i integració social i també un vincle amb la resta de la ciutat.

PROPOSTES D’ACTUACIÓ

Equipaments i Habitatge

 • Accelerar els treballs per a la construcció d’habitatges protegits al carrer Maresme, 87-91, els apartaments tutelats per a gent gran del carrer Puigcerdà, 100-102 i el Centre de Barri Maresme.
 • Construir una escola d’Adults per poder fer front a la gran demanda de formació de veïns i veïnes que es queden a l’atur i també dels que venen de fora buscant formació permanent. Que es pugui integrar dins del projecte educatiu integral i professionalitzador pel barri, del que tant es parla.
 • Més oferta de locals per entitats que estan actuant al barri.
 • Correcta neteja dels espais de la fàbrica de tints del carrer Maresme i guanyar aquest espai com a equipament pel barri.
 • Acompanyament a les comunitats de veïns en la tramitació d’ajuts per a la rehabilitació dels seus habitatges.
 • Biblioteca al barri. Les actuals instal·lacions ubicades al Centre Cívic no donen un servei adequat a les necessitats que té el barri.

Salut i Mediambient

 • Millorar i ampliar els serveis del CAP Besòs-Maresme i els seus accessos. Ara mateix és fa necessària l’ampliació del servei de pediatria i el de rehabilitació.
 • Evitar que s’instal·li una nova benzinera al carrer Maresme. I accelerar els treballs de desamiantat del solar annex.
 • Trobar una solució als problemes de contaminació que generen la Incineradora de Residus Urbans (TERSA), la planta de cogeneració (ENDESA) i la Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR).
 • Fer campanyes que ajudin els veïns a fer una adequada selecció dels residus domèstics amb la finalitat de millorar la neteja del barri i generar conscienciació sobre aquest tema.

Medi urbà i Mobilitat

 • Remodelació dels parcs infantils del Maresme i també la neteja i cura dels escocells i parterres de Llull, Diagonal, 8-10 i plaça Diagonal Mar.
 • Arranjament dels parterres de les “pistes vermelles” i solucionar els esllavissaments produïts per la pluja a Rambla de Prim-Cristóbal de Moura.
 • Estudiar un nou ordenament del Projecte 22@ que porti millores significatives al barri i no sigui un projecte especulatiu. Passaria per la construcció d’habitatge protegit, guanyar espais de verd en forma de parcs i projectar un pla d’equipaments per a la zona del Maresme.
 • Millorar la freqüència de pas del BUS 136 en el seu trajecte. Pel barri i tota la franja Besòs és el millor sistema de comunicació amb el seu hospital de referència.
 • Connexió de la L4 del metro amb la L1 a la Sagrera.
 • Millorar la connexió entre la Rambla Prim i el Fòrum per apropar el front marítim.
 • Obertura del carrer Veneçuela per connectar el barri del Maresme amb el Poblenou.
 • Desmantellament de la “platja de gossos”, aquests espai s’ha de recuperar pel barri, ja que és l’únic que tenim com a platja, un barri que sempre havia viscut al costat del mar i que ara cada vegada el té mes lluny.

Convivència i Participació

 • Promocionar la Cultura Popular col·laborant en l’organització de la Festa Major i altres activitats que ajuden a tenir consciència de barri i de país.
 • Afavorir i potenciar la relació entre les diferents entitats i serveis del barri.
 • Implementar accions preventives en relació a l’incivisme que provoca l’organització de festes massives al barri (Fòrum).
 • Reforçar la Policia de Barri per combatre els actes reprovables i que aquesta sigui més visible.
 • Engegar campanyes de sensibilització relatives a educació vial, ús de l’espai públic i especialment sobre la cura  i tinència de gossos i la seva repercussió en la neteja  dels carrers.
 • Regular l’assentament d’activitats i negocis que no compleixen la normativa vigent com poden ser magatzems de ferralla, botiges de “qualificació complexa”, etc.

No s’ha de veure aquest escrit com un seguit de demandes, volem que sigui un punt de partida del treball conjunt entre l’Associació de Veïns i Veïnes del Barri Maresme i l’administració que tenim més propera.

Esperem que qui tingui la responsabilitat de dirigir l’administració municipal després de les eleccions, lideri aquest pla amb un bon programa, dotat de pressupost suficient i format per comissions de seguiment que vetllin perquè arribi a bon termini i el nostre barri esdevingui un espai d’oportunitats i de futur.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s