Declaració de la Plataforma Ciutadana Residu Zero.



Estem en situació d’emergència ambiental, climàtica i de residus! Estem tips de comprar residus!
Els governs i institucions ho reconeixen, però: Cal prendre mesures ja!
Demanem canviar les polítiques i el model de producció i distribució dels productes i serveis, per reduir els residus, la contaminació associada i normalitzar el cicle tancat.
La situació d’emergència demana respostes: no permetre l’abocament de materials reciclables i descartar la incineració de residus són mesures urgents a implantar!
És el moment d’aprovar una Llei Catalana Residu Zero de Prevenció de Residus i per l’ús eficient de recursos!!
És urgent canviar la situació actual on es traspassa la responsabilitat de l’augment dels residus (el 12% els darrers 5 anys), dels impactes ambientals i de l’esgotament de recursos a la ciutadania en comptes de fer-ho principalment sobre els productors i distribuïdors. El govern de la Generalitat i les administracions públiques (AMB; ajuntaments) han de fer aplicar aquests criteris de les Directives Europees de Residus i dels plàstics d’un sol ús.
Cal transitar del plantejament actual sobre la producció i gestió dels residus, cap a una política econòmica i industrial que posi límits a les decisions empresarials i marqui pautes de regulació dels mercats per defensar l’interès públic.
La diagnosi és clara: patim un augment dels residus i un estancament de les recollides selectives, doncs és del tot necessari un nou model de gestió de residus i recursos, i un nou marc normatiu. Aquesta proposta la formulem com a Llei Residu Zero de prevenció de residus i ús eficient dels recursos: un canvi en la política industrial i comercial per transformar el model productiu, fer-lo més eficient i sostenible i reduir els impactes ambientals i la seva contribució al Canvi Climàtic.
Cal aplicar eines existents com l’ecodiseny i mesures de distribució justa de responsabilitats (la responsabilitat ampliada del productor) en la direcció de les noves directives de residus i de plàstics d’un sol ús: … « potenciar les sinèrgies entre l’economia circular i les polítiques en matèria d’energia, clima, agricultura, indústria i investigació, i s’aporten beneficis al medi ambient en termes de reducció d’emissions de gasos d’fecte d’hivernacle i a l’economia». Com la prohibició d’11 productes de plàstics.
Què proposem?
- Que la Generalitat ( Departament de Territori i Sostenibilitat i el Parlament) aprovi una Llei Residu Zero i que la desplegui amb urgència, sense esperar que l’estat transposi les directives.
Algunes propostes de contingut:
1) No produir ni posar al mercat cap producte que no pugui ser reutilitzat, reparat, reciclat o compostat, o fàcilment assimilable pel medi.
2) Prohibició de posar al mercat alguns productes d’un sol ús I especialment de plàstic (bosses de plàstic, vaixella de plàstic, safates per aliments, sobreempaquetatge d’aliments, tovalloletes no biodegradables, càpsules de cafè no biodegradables, …). Hi ha plàstics que no es poden reciclar (film, mixtes, multicapa,…) i que van a parar a abocadors, incineradores o s’exporten a països asiàtics.
3) Evitar l’ús excessiu de recursos, de generació de residus i contaminació utilitzant “l’Ecodisseny”, “millors tècniques disponibles”, “satisfactors múltiples”, ….
4) Que s’obligui a oferir envasos reutilitzables en tots els espais comercials I per totes les línies de begudes, vi i cava, iogurts,…. I l’oferta de venda a granel.
5) S’ha d’aplicar la Responsabilitat Ampliada del Productor. Per garantir el pilar de la normativa de la UE: que assumeixin els costos de tot el cicle de vida dels productes els qui els posin al mercat quan es converteixen en residus. Avui Ecoembes assumeix menys del 40% dels costos i la resta els “externalitza” als ajuntaments i la ciutadania.
• És una anomalia inadmissible que l’Agència de Residus de Catalunya sigui incapaç de corregir aquest autèntic frau!! Denunciem el Conveni vigent amb Ecoembes I Ecovidrio. Reclamem que no es prorrogui i que es trenqui el monopoli d’Ecoembes.
• L’escàndol de l’exportació de plàstics als països asiàtics i l’abocament o incineració d’alguns plàstics separats de les instal·lacions catalanes (film, plàstics mixtes, envasos plàstics,…) demostra que no hi ha control de l’administració sobre Ecoembes en la traçabilitat dels materials que es trien en les plantes de triatge. Cal un control rigorós i informació transparent.
• Que s’implanti ja els sistemes de dipòsit i retorn d’envasos (SDDR) i per altres productes (piles, productes perillosos de les llars) … com a sistema eficient de recollida i recuperació de residus!
- Que descarti la incineració com a sistema de tractament finalista de residus.
Per aquests motius convoquem l’acció ciutadana de Compra col·lectiva sense residus, el 28 de juny a Barcelona. Rebutgem comprar residus i reivindiquem una Llei Residu Zero!!.
Organitzacions de la PCRZ
1. Centre d’Ecologia i Projectes Alternatius-Ecologistes de Catalunya (CEPA-EdC)
2. Associació de Veïns Maresme
3. Associació de Veïns Diagonal Mar
4. Jubilats de Macosa-Alstom afectats per l’amiant
5. Coordinadora veïnal metropolitana Aire Net.
6. Associació Mediambiental- Vall del Ges.net-Ecologistes de Catalunya
7. Plataforma Rubí sense Abocadors
8. Plataforma antiincineració de Montcada i Reixac
9. Agrupació de veïns de Can Sant Joan de Montcada
10. Els verds de Badalona
11. Moviment contra la incineració a Uniland
12. Plataforma de Defensa de la salut i el medi ambient (Penedès)
13. Plataforma Alternativa a l’Abocador de Cruïlles (PAAC)
14. Associació de Persones afectades per productes químiques i radiacions ambientals (APQUIRA)
15. Federació Ecologistes de Catalunya (EdC)
16. Xarxa per la Sobirania Energètica
17. Bosc verd-Ecologistes de Catalunya
18. Plataforma antiincineradora del Congost la Garriga
19. Salvem Solius
20. Moviment Ecologista de Sant Feliu (MES)
21. Col·lectiu Sant José de Sant Vicenç dels Horts
22. Federació d’entitats socioculturals i de lleure de Sant Andreu
23. Ateneu l’Harmonia de Sant Andreu Palomar
24. Federació d’associacions de Veïns de Barcelona (FAVB)
25. Associació de Veïns de Sant Andreu Palomar
26. Associació Naturalistes de Girona (ANG)
27. Associació de veïns de Sant Adrià del Besós
28. Institució de Ponent per a l’estudi I conservació de l’entorn natural –Ecologistes de Catalunya (IPCENA-EdC)
29. Grup d’Estudi I Protecció dels Ecosistemes Catalans-Ecologistes de Catalunya (GEPEC-EdC)
30. Associació Naturalista Torrellenca (ANT)
31. Associació per a la Defensa I l’Estudi de la Natura –Ecologistes de Catalunya (ADENC-EdC)
32. Institució Alt Empordanesa de Defensa de la Natura (IAEDEN-Salvem l’Empordà-EdC)
33. Centre d’Anàlisis i Programes Sanitaris (CAPS)
34. Plataforma pel tancament de l’Abocador de Can Mata (Hostalets de Pierola)
35. Associació per a la Protecció del Medi Ambient (APMA-Vilanova i la Geltrú)